Sivas Haberlerim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Siyaset
  4. »
  5. AB: “Ukrayna, Avrupa ailemizin bir parçasıdır”

AB: “Ukrayna, Avrupa ailemizin bir parçasıdır”

SoleKinG SoleKinG -
17 0

Avrupa Birliği (AB) tarafından yayınlanan ortak açıklamada, ” Ukrayna, Avrupa ailemizin bir parçasıdır” denildi.

AB üyesi 27 ülke tarafından Rusya-Ukrayna Savaşı’nın 1’inci yıldönümü nedeniyle ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, “Bir yıl evvel Putin Rusya’sı, Ukrayna’ya karşı yırtıcı taarruz savaşını başlattı” sözleri kullanılarak, “Ukrayna halkı anavatanlarını ve memleketler arası hukukun temel unsurlarını Rus saldırganlığına karşı savunmada inanılmaz bir direniş gösterdi. Rusya’nın hatalarıyla karşı karşıya kaldıklarında demokrasi ve özgürlüğü savunmada kararlılık, zorluklar karşısında dayanıklılık ve haysiyet gösterdiler” denildi.

“Bu atak barışa karşı bir suçtur”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaşın büyük bir kabahat olarak nitelendirildiği açıklamada, “Ukrayna halkı dünyaya Ukrayna’nın geleceğine Ukraynalıların karar vereceğini gösterdi. Hiçbir ülkenin komşusunu işgal etme, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etme hakkı yoktur. Bu akın barışa karşı bir cürümdür. BM Kaidesi’ni, BM prensiplerini ve insanlık bedellerini ihlal ediyor. Bu cins hatalar karşısında pasif kalamayız ve kalmamalıyız. Rusya sistematik olarak sivilleri gaye aldı, kentleri yok etti ve Ukrayna kimliğine saldırdı. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik hücum savaşıyla kontaklı olarak işlenen savaş cürümleri ve öteki en önemli kabahatlerden sorumlu olan herkesin hesap vermesini sağlamaya kararlıyız” denildi.

“Gıda ve güç silah olarak kullanıldı”

Savaş nedeniyle yükselen besin ve güç fiyatlarına dikkat çekilen açıklamada, “Rusya, besin ve enerjiyi silah haline getirdi, son derece sorumsuz nükleer tehditlerde bulundu ve savaş hakkında yanlış haberler yaydı. Rusya’nın saldırganlık savaşı ve sonuçları, başta global iktisat, besin ve emtia fiyatları üzerindeki tesiri olmak üzere birçok ülkeyi değerli ölçüde etkiledi. AB, bu tesirleri azaltmak ve en çok gereksinim duyan ülke ve insanlara yardım sağlamak için ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edecektir” denildi.

“Ukrayna, Avrupa ailemizin bir parçasıdır”

Ukrayna’ya takviyenin devam edeceği vurgulanan açıklamada, AB ve ortaklarının süratli ve birlik içinde hareket ettikleri, Ukrayna ve halkının yanında dimdik ve tam dayanışma içinde durmaya devam edileceği tabir edildi. Açıklamada, “Tüm Ukraynalılar barış içinde yaşamayı hak ediyor. Ukrayna, Avrupa ailemizin bir kesimidir. Ukraynalılar Avrupa Birliği içinde bir gelecek isteklerini lisana getirdiler ve biz de Ukrayna’ya aday ülke statüsü vererek bunu kabul ettik. Ukrayna halkının tercihi barış, demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel haklara hürmet ve refahtır” denildi.

Yaptırımlar ile dondurulan Rus varlıklarının AB ve memleketler arası hukuka uygun olarak Ukrayna için kullanılmaya çalışıldığı hatırlatılan açıklamada, bu kaynakların Ukrayna’nın yine inşasını desteklemeye kullanılacağı ve savaşın sona erdirmesi için Rusya üzerindeki toplu baskının artırılacağı bildirildi. Açıklamada, “Bu emelle onuncu yaptırım paketini kabul edeceğiz ve AB yaptırımlarını delmeye çalışanlara karşı adım atacağız. Lider Zelenskiy’nin barış formülünü destekliyoruz. Milletlerarası ortaklarımızla birlikte, Ukrayna’nın kazanmasını, milletlerarası hukuka hürmet gösterilmesini, barışın ve Ukrayna’nın milletlerarası kabul görmüş sonları içindeki toprak bütünlüğünün yine sağlanmasını, Ukrayna’nın yine inşa edilmesini ve adaletin yerini bulmasını sağlayacağız. O güne kadar dinlenmeyeceğiz” denildi. – BRÜKSEL

Kaynak: Son Dakika

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir