Filistinli sendikalar, memur ve çalışanların maaşlarının tam olarak ödenmesi ve hükümeti, bu mevzudaki yükümlülüklerini yerine getirmesi için zorlayacak adımlar atacağını açıkladı.
Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Kasım 2021’den bu yana maaşlarını tam olarak alamayan öğretmen, gazeteci, mühendis, sıhhat çalışanları ve hekimlerin bağlı olduğu sendikalardan taleplerinin yerine getirilmesi için atacakları adımlara ait başka ayrı yazılı açıklama yapıldı.
Filistin Öğretmenler Birliğinin açıklamasında, Batı Şeria ve Kudüs’teki devlet okulları, eğitim müdürlükleri ve bakanlık binasında bugünden itibaren bir sonraki emre kadar greve gidileceği kaydedildi.
Öğretmenler Birliği, Filistin hükümetiyle imzaladığı ve maaşların tamamının ödenmesinin yanı sıra yüzde 15 artırım yapılmasını öngören mutabakatın uygulanmasını istiyor.
Mühendisler Sendikasından yapılan açıklamada ise Bakanlar Şurasının 6 Mart’ta aldığı kararın, yüzde 30 artırım taleplerini karşılamadığı söz edildi.
Gazeteciler Sendikası da açıklamasında, talepleri karşılanıncaya kadar hükümet aksisi şovların artırılacağını belirtti.
Doktorlar ve Sıhhat Çalışanları Sendikasının açıklamasında ise daha evvel hükümetle varılan muahedeler dışında hiçbir muahedeye uyulmayacağı aktarıldı.
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, dün hükümetin haftalık toplantısında yaptığı konuşmada, mart ayından itibaren öğretmenler, mühendisler ve sıhhat kesiminde çalışanlara yüzde 5, pratisyen tabiplere yüzde 10 artırım yapılacağını açıklamıştı.
İsrail’in yaklaşık 2 yıldır, Filistin idaresi ismine topladığı vergilerden kesinti yapması ve dışarıdan gelen takviyenin de azalması sonucunda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Filistin hükümeti Kasım 2021’den bu yana memur maaşlarını tam ödeyemiyor.
İki yıldır, Filistin idaresi ismine topladığı vergi gelirlerinden aylık 50 milyon şekellik (14,5 milyon dolar) kesinti yapan İsrail’in Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, 2 Şubat’ta yaptığı açıklamada, bu kesintinin 2 katına çıkarılması kararı alındığını belirtmişti.
İsrail, kelam konusu kesintinin, Filistin idaresinin, tutuklu ve şehit ailelerinin yakınlarına tahsis ettiği fona tekabül ettiğini öne sürüyor.
Filistin Kurtuluş Örgütü ile 1994’te imzaladığı Paris Ekonomi Protokolü yeterince İsrail idaresi, denetimi altındaki hudut kapılarından Filistinliler ismine topladığı yıllık yaklaşık 2 milyar doları Filistin hazinesine aktarıyor.
Filistin hükümeti ise bu vergilerden İsrail hapishanelerindeki tutuklular ve şehit edilenlerin ailelerine sembolik maaş tahsis ediyor.
Kaynak: Son Dakika