Sivas Haberlerim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Fransa’dan Çin’e yasa dışı kereste ihracatına göz yumulduğu argümanı

Fransa’dan Çin’e yasa dışı kereste ihracatına göz yumulduğu argümanı

SoleKinG SoleKinG -
21 0

Fransa’da meşe başta olmak üzere kerestelerin yasa dışı halde Çin’e ihraç edilmesine resmi makamların göz yumduğu tez edildi.

Disclose internet sitesi, Ulusal Ormancılık Ofisinin (ONF) kestiği meşe ağaçlarının Fransa ile Çin ortasındaki geniş bir yasa dışı ticaretin merkezinde yer aldığını ileri sürdü.

Sitede yer alan habere nazaran, Çinli iş insanları, Avrupa Birliği (AB) dışına işlenmemiş ahşap eserleri ihraç etme yasağını aşmak için Fransa’nın resmi işletmesi ile yüksek fiyata anlaşıp keresteleri ülkelerine götürüyor.

Özellikle Ardennes bölgesindeki ormanlara gelen Çinli iş insanları, telefonla görsellerini çektikleri ağaçların fotoğraflarını anında ülkelerindeki kereste alıcılarına gönderiyor.

Çin’den onay geldiğinde Fransa’daki mutabakatlı Çinli tüccarlar çabucak işe koyuluyor.

Fransız şirketler de kesilen bu ağaçları işlemeden yüksek fiyatla Çin’deki alıcılara göndermeyi tercih ediyor.

ONF bünyesindeki keresteciler, yaklaşık 10 konteynerlik keresteyi 40 bin avro maliyetle ahşaba dönüştürmek yerine 15 bin avro ek karla Çin’e gönderiyor.

Gümrüğe takılmamak için paravan şirket kuruldu

Paris idaresi, kerestelerin AB toprakları dışına çıkarılmasını engellemek için 2015’te bir yönetmelik çıkarttı.

Bu kapsamda, ülkedeki kereste işletmeciliğinin en az yüzde 50’sini elinde bulunduran ONF’ye satış önceliği tanındı.

Disclose’a nazaran, ONF yöneticileri ise gümrüğe takılmadan yüksek karlar elde etmek için biri paravan iki şirket kurarak ellerindeki keresteleri, kamudan satın alma yetkisi olan paravan şirkete aktarıyor.

Keresteler daha sonra bu paravan şirket üzerinden öteki ahşap eserlerle karıştırılarak Asya ülkeleri ile ticareti bulunan ikinci şirkete satılıyor. İkinci şirket de yüzlerce metreküplük bu keresteleri sıkıntısız biçimde Çinli firmalara gönderiyor.

Bu sayede AB ülkeleri dışına rastgele bir satış süreci görünmeyen ONF, gümrük denetimlerine takılmaktan kurtuluyor.

Kuruluş yalnızca 2021’de 2 milyon metreküpten fazla kereste satışı gerçekleştirdi.

Kamu bünyesindeki meşelerin satışına yetki vermekten sorumlu kuruluş APECF, ONF’den her yıl satışları özetleyen tablo istese de stoklar gereğince denetim etmediği için yapılan bu “yasa dışı” süreçler göze çarpmıyor.

APECF her ne kadar yetkilendirilmiş firmaların tamamının denetim edildiğini savunsa da AB hudutları dışına yapılan bu satışlar kontrollerin eksik olduğunu gösteriyor.

Fransa’daki fırtına Çinli tüccarları ülkeye çekti

Fransa’da 1999’da meydana gelen kuvvetli fırtınada devrilen milyonlarca ağacın bir an evvel satılmasına yetki verilmesi üzerine Çinli kereste tüccarları bu ülkeye yöneldi.

Yerel firmaların çok ilgi göstermemesi nedeniyle Çinli iş insanları Fransa’daki bu ağaçları daha kolay formda ülkelerine götürebildi.

Pekin idaresinin 2017’de doğal ormanların ticari olarak kullanılmasını yasaklama kararı ve dünyanın ikinci büyük meşe üreticisi Rusya’nın da Çin’e yakın vakitte kereste ihracatını kısıtlayacağını açıklamasıyla Çinli iş insanları için, kereste ihracatı konusunda daha esnek olan Fransa en ülkü ülkelerden biri haline geldi.

ONF, AB etiketi koymadan da keresteleri dışarıya satıyor

Disclose, ONF’nin ayrıyeten çoğunluğu meşe olan keresteleri zarurî olan AB etiketini koymadan sattığına ait dokümanlara ulaştığını argüman etti.

ONF’nin Eylül 2019 ile Ocak 2022 ortasındaki çevrim içi satış raporlarına nazaran, kuruluş 1200 kadar şirkete AB etiketi koymayarak kereste satışı gerçekleştirdi.

2022 sayılarına nazaran Fransa’dan Çin’e en az 249 bin metreküp ham meşe ihracatı gerçekleşti.

Kaynak: Son Dakika

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir