Sivas Haberlerim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Harran Üniversitesi’nde Kanatlı Hayvanlar İçin Teşhis Kiti Geliştirildi

Harran Üniversitesi’nde Kanatlı Hayvanlar İçin Teşhis Kiti Geliştirildi

SoleKinG SoleKinG -
18 0

Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi kıymetli bir bilimsel çalışmaya daha imza attı. Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Kısmı öğretim üyeleri tarafından Kanatlılarda Kronik Teneffüs Yolu Hastalığının (CRD) serolojik tanısı için ELISA kiti geliştirildi.

Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri bünyesinde yürütülen çalışmalar sonucu Mycoplasma gallisepticum enfeksiyonlarının tanısı için laboratuvar çalışmaları  tamamlanarak yerli bir kit geliştirildi.

Geliştirilen Tanı Kiti, Kısa Bir Mühlet Zarfında Sonuç Veriyor

Geliştirilen kiti başkalarından ayıran en değerli özellik, yerli bir suş ile hazırlanmış olmasıdır ve testin özgüllüğü %96, duyarlılığı % 98 olarak belirlenmiş ve kit alanda kullanıma sunulmuştur.

Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri bünyesinde yürütülen çalışmalarda Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Sevil ERDENLİĞ GÜRBİLEK, Prof. Dr. Oktay KESKİN, Prof. Dr. Osman Yaşar TEL, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Murat SAYTEKİN ve Arş. Gör. Ayfer GÜLLÜ YÜCETEPE yer aldı.

Türkiye’de kanatlı hayvan hastalıklarının  serolojik teşhisinde, ithal edilen çeşitli kitler kullanılmaktadır. Bu kitler ithal edildiğinden ötürü ülke iktisadına yük olmaktadır. Yerli bir ELISA kiti üretmek üzere Veteriner Fakültesi’nin başlattığı proje sonucunda hazırlanan ELISA kiti standardize edilerek alanda kullanılmak üzere ticarileştirmek için ruhsat evresine gelindi

Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında geliştirilen teşhis kiti, ekseriyetle piliç, hindi ve tavuklarda, et ve yumurta randımanı düşüklüğü üzere önemli ekonomik kayıplara yol açan ve dünyanın birçok ülkesinde görülen epey bulaşıcı M. gallisepticum’un neden olduğu Kronik Teneffüs Yolu Hastalığının teşhisinde kullanılacaktır.

Ülke iktisadına büyük katkılar sağlayacak yerli tanı kitinin, saha çalışmalarından sonra ülke genelinde kullanılması planlanmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir